معرفی چند دم نوش خوش طعم
دمنوش یکی از بهترین نوشیدنی ها برای روزهای سرد سال هستند. در روزهای سرد سال هیچ چیز به اندازه یک نوشیدنی گرم و دلچسب، مطلوب نیست.در این مقاله برخی از این دمنوشها، معرفی شده است.
اگر پای صحبت مادربزرگ ها و پدربزرگ ها بنشینیم، از نوشیدن دم نوش، عرقیجات و شربت های گیاهی در بین صحبت هایشان زیاد می شنویم. قدیمی ها برای درمان بیماریهای جسمی و همین طور آرامش روح و روان از دم نوشها و شربتهای گیاهی کمک می گرفتند. فواید آنها به اندازه ای زیاد است که امروزه با وجود بسیاری از قرصهای شیمیایی باز هم برای درمان و آرامش روحی از دم نوش و شربتهای گیاهی بسیار استفاده می شود. بعضی از افراد برای نفع درمانی و تعدادی برای تنوع بخشیدن به نوشیدنیهای روزانه از آنها استفاده می کنند. این دم نوشها بخشی از داروهای سنتی را تشکیل می دهند.
در این مطلب چند گیاه که برای درست کردن دم نوش از آنها استفاده می شود را معرفی خواهم کرد و روش درست کردن و ویژگی های درمانی هر یک از آنها را توضیح خواهم داد.
دم نوش به نوشیدنی هایی که معمولا از دم کردن گیاهان و میوه های مختلف بدست می آیند گفته می شود. بعضی گیاهان دم کردنی را می توانید تازه مصرف کنید، و یا خشک شده آن را از عطاری ها تهیه نمایید.
نکته: همان طور که نوشیدن دم نوشها برای سلامتی جسم و روح مفید هستند اما در مصرف آن ها نباید زیاده روی کرد. بهتر است قبل از نوشیدن هر یک از آنها ویژگی هایشان را مطالعه کنیم.
گل گاو زبان:
دم نوش گل گاوزبان یکی از دم نوشهای مورد علاقه من است و حداقل هفته ای دوبار درست می کنم.
گیاه گل گاوزبان، برای آرامش اعصاب موثر است. برای رفع سردردهای عصبی و دردهای کلیوی استفاده می شود و کمی خواب آور است. برای افرادی که شب ها به سختی می خوابند و یا خواب آرامی ندارند توصیه می شود، قبل از خواب یک استکان دم نوش گل گاو زبان بنوشند. نوشیدن این دم نوش در پاییز بسیار می چسبد.
از گل گاو زبان در قدیم برای بهبود سرماخوردگی نیز استفاده می شد. البته افرادی که فشار خون بالا دارند نباید در مصرف این دمنوش زیاده روی کنند.
روش درست کردن:
مقداری از گل گاوزبان را داخل قوری ریخته و قوری را به اندازه دویا سه لیوان پر کرده و می گذاریم و به مدت حدودا ۲۰ دقیقه جوش بیاید. برای خوش طعم کردن آن می توان یک عدد لیمو عمانی هم داخل قوری بیاندازید. لیمو رنگ دم نوش شما را سرخ رنگ می کند. موقع نوشیدن گل گاو زبان می توان مقداری نبات هم داخل لیوان حل کنید تا شیرین شود.
بهار نارنج:
بهار نارنج یکی دیگر از دم نوش های آرامش بخش است. برای قلب بسیار مفید و اشتهاآور است، همچنین نشاطآور و نوشیدنی مناسبی برای محل کار می باشد.
روش دم کردن این دمنوش هم بسیار آسان است و مانند دم کردن چای می ماند.
آویشن:
یکی از مفید ترین گیاهان، آویشن است. آویشن در هضمغذا موثر است. برای رفع سرفه، تنگی نفس، آنفلونزا و رفع گرفتگی عضلات در طب سنتی از آن استفاده می شود.
از فواید دیگر آویشن می توان برای رقیق کردن خون، تقویت بینایی و عفونتهای ریوی استفاد کرد.
روش درست کردن:
مقداری از آویشن را داخل قوری ریخته و قوری را به اندازه دویا سه لیوان پر کرده و می گذاریم و به مدت حدودا ۴۰ دقیقه بجوشد. موقع نوشیدن آویشن می توان مقداری نبات هم داخل لیوان حل کنید تا شیرین شود.
به لیمو:
دمنوش به لیمو آرامش بخش و تسکین دهنده اعصاب است. برای تقویت حافظه توصیه می شود و به هضم غذا کمک می کند. ضد میگرن است و برای کم کردن سردرد مفید می باشد. همچنین برای کسانی که تپش قلب دارند مفید است.
البته توجه داشته باشید افرادی که نارسایی کلیوی دارند از مصرف زیاد این دم نوش خودداری کنند.
این دم نوش طبیعت گرم دارد و کمی خواب آور نیز هست.
اسطوخودوس:
یکی از گیاهان مهم در طب سنتی اسطوخودوس است. این گیاه علاوه بر عطر دل انگیزی که دارد، در قدیم استفاده های درمانی داشته است. از کمپرس جوشانده اسطوخودوس برای تسکین دردهای ناشی از کوفتگیها و ضربدیدگیها استفاده می شده.
از فواید این دمنوش می توان به درمان سرماخوردگی و عفونت های مجاری تنفسی اشاره کرد.
برای میگرن و شستشوی کلیه ها موثر است.
روش درست کردن:
گیاه خشک شده اسطوخودوس را از عطاری تهیه کنید و مانند چای دم نمایید.
با نوشیدن دم نوش در یک عصر پاییزی همراهِ یک کیک خوشمزه لحظه آرامش بخشی را تجربه خواهیم کرد.
پونه:
طبع پونه گرم و خشک است و نوعی نعناع خودرو می باشد. پونه و نعناع برای خوشبو کردن دهان و رفع کننده ناراحتی های کیسه صفرا موثر هستند.
ناراحتی های ریوی، تنگی نفس و خستگی های جسمانی بهبود می بخشد. همچنین ضد اسهال و استفراغ می باشد.
روش درست کردن: مانند دم کردن چای می ماند و به مدت ۳۰ دقیقه دم می شود. می توانید از پونه تازه برای تهیه دم نوش استفاده کنید.
این دم نوش ها را می توانید همراه نبات، خرما، توت و کیک میل کنید و جایگزین مناسبی برای چای هستند. این نوشیدنی ها علاوه بر خاصیت طبی که دارند باعث آرامش می شوند و هر فرد می تواند بر اساس سلیقه و ذائقه خود و همچنین با توجه به ناخوشی که دارد آن ها را درست کند. این دم نوش ها به ویژه در فصل های سرد یکی از پر طرفدارترین نوشیدنی ها هستند.
نکته: دم نوش ها حاوی رنگدانه، آنتی اکسیدان، خواص ضد سرطان، آرامش بخش و… هستند اما باید توجه داشت مصرف زیاد آن ها اصلا توصیه نمی شود.
برای دم کردن گیاهان و تهیه دم نوش ها بهتر است از قوری های چینی و شیشه ای استفاده کنید.
دمنوش های پاییزی
در طبیعت گیاهان بسیاری وجود دارد که با خواص بی نظیر خود میتوانند بدن را از بیماریهای مختلف دور کنند و دمنوشهای این گیاهان در روزهای سرد سال، به بدن کمک بسیاری میکنند.
_ دمنوش نعناع
چای نعناع سیستم تنفسی بدن را در روزهای سرد، بهبود میبخشد و جلوی کیپ شدن بینی را میگیرد.
اگر فردی دچار تب شده باشد، با نوشیدن این دمنوش، عرق کرده و بدنش خنکمیشود. بنابراین این دمنوش تب بری عالی است.
چای نعناع، معده و دردهای شکمی را آرام و نفخ را برطرف میکند و در عین حال به هضم غذا کمک میکند.
از آنجایی که چای نعناع ویژگیهای ضدباکتریایی دارد، میتواند جلوی بیماریهای مربوط به روزهای سرد مانند سرماخوردگی و سرفه کردن را بگیرد.
روش دم کردن چای نعناع
۳ تا ۴ فنجان آب را به جوش آورید. سپس چند برگ نعناع، خشک یا تازه، درون آن ریخته و حرارت زیر آن را خاموش کنید و بگذارید ۵ دقیقه بماند. آنگاه با چای صاف کن، چایتان را در فنجان بریزید. اگر مایل باشید میتوانید کمی به آن عسل بیفزایید.
_ چای اولانگ
یکی از دمنوشهای عالی برای فصول سرد سال است و علاوه بر اینکه بدن تان را گرم میکند فواید بسیار دیگری نیز دارد. این چای حاوی آنتی اکسیدانهای قوی است و میتواند بدن را در برابر بیماریهای مختلف محافظت کند.
با مصرف این چای، سوخت و ساز بدن تان بسیار افزایش یافته و وزن تان کنترل میشود.
چای اولانگ میتواند از فساد دندانها جلوگیری کند و ساختار استخوانی بدن را استحکام بخشدو جلوی پوکی استخوان را بگیرد.
از طرفی این چای با کنترل کردن قند خون، وضعیت بیماران مبتلا به دیابت را نیز بهبود میبخشد.
روش دم کردن چای اولانگ
پس از اینکه آب جوش آمد، ۱ تا ۲ قاشق چایخوری از چای اولانگ را درون قوری ریخته و بگذارید ۵ دقیقه بماند و پس از آن از صافی رد کرده و بنوشید.
_ دمنوش چای سبز
مصرف مرتب دمنوش چای سبز میتواند جلوی ابتلا به بیماریهای باکتریایی و ویروسی را بگیرد.در حقیقت با افزایش توان سیستم ایمنی، مقاومت بدن در برابر بیماریها را بالا میبرد.
چای سبز میتواند لثهها را محکم کند و از شل شدن و افتادن دندانها پیشگیری نماید.
چای سبز سرشار از آنتی اکسیدان بوده و با حذف رادیکالهای آزاد، از ابتلا به سرطان پیشگیریمیکند.
کسانی که به چربی خون مبتلا هستند، با مصرف این چای میتوانند وضعیت خود را بهبود بخشند. همچنین دمنوشی عالی برای لاغر شدن است.
روش دم کردن چای سبز
برای هر نفر ۱ قاشق مرباخوری چای سبز را در قوری ریخته و به ازای هر یک قاشق، یک لیوان آب جوش به آن اضافه کنید و به مدت ۸ تا ۱۰ دقیقه صبر کنید. این چای نیازی به دم کردن روی حرارت ندارد.
_ دمنوش زنجبیل
فقط کافی است یک لیوان دمنوش زنجبیل بنوشید تا حرارت بدن تان به سرعت بالا رود. درحقیقت زنجبیل، با افزایش سوخت وساز ، موجب بالا رفتن دمای داخلی بدن میشود.
از طرفی نوشیدن این دمنوش میتواند به سیستم گوارش و برطرف کردن نفخ کمک کند. زنجبیل، گیاهی عالی در افزایش عرق و سم زدایی بدن است. وقتی عرق از منافذ پوست خارج میشود، با خود میکروبها و سمهای موجود در بدن را نیز خارج میکند. درضمن این دمنوش، میتواند بهترین درمان برای آنفلوانزا باشد.
روش دم کردن دمنوش زنجبیل
پوست زنجبیل را بتراشید و ورقه ورقه کرده و به محض اینکه آب جوش آمد، ورقههای زنجبیل را به آن اضافه کنید. پس از ۱۵ تا ۲۰ دقیقه دمنوش آماده است. آن را صاف کرده و مصرف کنید. اگر مایل بودید میتوانید به آن عسل و لیموترش نیز بیفزایید.
_ دمنوش چای سفید
اگر طعم تند چایهای دیگر را دوست ندارید، میتوانید از چای سفید استفاده کنید. این چای از برگهای جوان و غنچههای بازنشده درست میشود.
از فواید این دمنوش میتوان به افزایش انرژی و سوخت و ساز بدن اشاره کرد. این دمنوش خاصیت آنتی اکسیدانی و ضدپیری دارد. با حذف رادیکالهای آزاد، جلوی صدمه به اندامها و همچنین پوست بدن را میگیرد.
ویژگیهای ضدباکتریایی بودن این گیاه، آن را به دمنوشی عالی در پیشگیری از انواع بیماریهای ناشی از باکتری میکند.
چای سفید با تقویت سیستم ایمنی بدن از سرماخوردگی و عفونتها پیشگیریمیکند.
روش تهیه دمنوش چای سفید
چای سفید را در لیوان مخصوص دمنوش و یا یک قوری شیشهای و یا چینی در دار با دمای حدود ۸۰ درجه سانتیگراد دم کنید. همچنین میتوان از برگ نعنا، آویشن یا چوب دارچین برای طعم دادن به این چای استفاده کرد. برای کسانی که دوست دارند این چای را به صورت شیرین بنوشند، عسل میتواند شیرین کننده مناسبی باشد.
_ دمنوش رویبوس Rooibos
دمنوش رویبوس یکی از محبوبترین دمنوشها در سرتاسر جهان است. این چای سرشار از انواع ویتامینها، آنتیاکسیدانها و مواد معدنی است. چای خوشعطر رویبوس شما را از استرس رها کرده و خواب خوبی برایتان فراهم میکند.
این دمنوش برای افراد مبتلا به دیابت، ایده آل است. همچنین به دلیل وجود اسید هیدروکسی و روی در این چای، برای رفع جوشها و دیگر مشکلات پوستی مناسب است.
این دمنوش بسیاری از آلرژیها مانند اگزما، تب یونجه و آلرژیهای مربوط به برونشیت را برطرف میکند. همچنین خواص ضدالتهاب دارد.
روش تهیه دمنوش رویبوس
یک قاشق غذاخوری از برگ این چای درون یک لیوان آب جوش ریخته و بگذارید به مدت ۵ دقیقه باقی بماند. برای طعم دادن به این دمنوش میتوانید از شیر یا عسل استفاده کنید. حتی برخی از مردم این چای را در شیر داغ و جوشیده، دم میکنند.
_ دمنوش چای دارچین و عسل
چای دارچین به کاهش وزن کمک بسیاری میکند و محافظ بدن در برابر ویروسهاست. این دمنوش چنانچه با عسل مصرف شود، برای تقویت سیستم ایمنی بدن بسیار عالی است. در فصول سرد سال، نوشیدن ترکیب این چای و عسل در سالم و تندرست ماندن موثر است.
این چای عملکرد سیستم گوارشی بدن را بهبود میبخشد و از ابتلا به عفونتهای ادراری جلوگیری میکند.
در ضمن با کاهش سطح چربیهای بد بدن، جلوی سکتههای قلبی و مغزی را میگیرد.
چای دارچین و عسل به دلیل دارا بودن خواص ضدعفونت، میتواند جوشهای پوستی را برطرف کند و ضد التهاب است.
همچنین سلامت استخوانها را تضمین کرده و دردهای آرتروزی را تسکین میدهد.
طرز تهیه دمنوش چای دارچین و عسل
چند عدد چوب دارچین را در یک قوری به همراه آب در دمای ۸۰ درجه به مدت ۱۵ الی ۲۰ دقیقه دم کنید و سپس به مقدار دلخواه به آن عسل بیفزایید.
منبع: http://mehrmihan.ir/some-tail-tasty-drink/
مطالب جالب دیگر
- ۹۵/۱۱/۱۸